Geen items

Gebruiks- of levensduur van helmen

De gebruiksduur van een veiligheidshelm is afhankelijk van het materiaal waarvan de helm is gemaakt. De gebruiksduur wordt beïnvloed door het klimaat, UV-straling, aantasting door chemicaliën en temperatuur. 

Waarvan wordt een veiligheidshelm gemaakt? 

Thermoplastische kunststoffen zoals polyethyleen, polyamide en polycarbonaat
Thermoharders of duroplasen zoals textielfenol, glasvezelpolyester en gelaagd materiaal

Thermoplastische stoffen
In deze stof zit een weekmaker die de sterkte van het materiaal bepaalt. Door warmte en door UV-licht damt de weekmaker langzaam uit. Het materiaal wordt daardoor op den duur bros. Bij normaal gebruik, dat wil zeggen bij daglicht en normaal in Nederland heersende buitentemperaturen (-5 tot 30C) zal afhankelijk van het soort thermoplastische materiaal, de sterkte van het materiaal na ongeveer 3 tot 5 jaar zodanig zijn verminderd dat de beschermfunctie van de veiligheidshelm wezenlijk is aangetast. In het algemeen wordt daarom aanbevolen om veiligheidshelmen die gemaakt zijn van polyethyleen uiterlijk 3 jaar na de fabricagedatum te vervangen en helmen die zijn gemaakt polycarbonaat, ABS-polymeriaat en polyamide uiterlijk 5 jaar na de fabricagedatum te vervangen, tenzij de gebruiksaanwijzing een andere gebruiksduur aangeeft. 

Thermohardende of duroplastisch materiaal
De mate van mechanische beschadigingen bepalen de levensduur van deze helmen. Daarom hebben ze in beginsel een ongelimiteerde gebruiksduur. In de praktijk wordt echter een gebruikstermijn geadviseerd van 10 jaar, gerekend vanaf de uitgiftedatum.
Hoe lang gaat het binnenwerk mee?
Binnenwerken uit thermoplastische materialen - met uitzondering van polyethyleen - moeten 5 jaar na de fabricagedatum worden vervangen. Binnenwerken van polyethyleen na 3 jaar. Als de staat van het binnenwerk dat vereist, moet deze eerder worden vervangen.
Controle is belangrijk
Om zeker te zijn van de beschermende functie moet de veiligheidshelm regelmatig worden gecontroleerd op beschadigingen. Bij constatering van gebreken moet de helm onmiddellijk worden afgekeurd. 

Uiterste gebruiksdatum
In de gebruiksaanwijzing van de veiligheidshelm moet de uiterste gebruikstermijn staan.
Wanneer moet u een helm vervangen:
5 jaar na ingebruikname.
10 jaar na productiedatum.
Overzicht van materiaalsoorten en verouderingstermijnen van veiligheidshelmen.
  • polyethyleen (PE): 3 jaar
  • ABS-polymeriaat (ABS): 5 jaar
  • polyamide (PA): 5 jaar
  • polycarbonaat (PC): 5 jaar
  • textielfenol: onbeperkt (in de praktijk 10 jaar)
  • glasvezelpolyester: onbeperkt (in de praktijk 10 jaar)