Geen items

Wassymbolen en voorschriften

 

De symbolen zijn altijd bedoeld op het gehele product. D.w.z. inclusief garen, knopen, ritsen, voering, borduurwerk etc. Vijf onderhoudssymbolen zijn van toepassing. Het symbool voor drogen staat niet altijd op het etiket.

wassen

bleken

strijken

chemisch reinigen

drogen 
 
     

Wasvoorschriften

       

Een tobbe met een handje: het artikel mag alleen in een snelle handwas worden gewassen.

       

Een tobbe met een kruis geeft aan dat het artikel niet met water gewassen mag worden.

 

   

Het getal in de tobbe geeft de hoogste temperatuur aan, waarop het artikel mag worden gewassen.

   

Een onderstreepte tobbe geeft aan dat een mildere wasbehandeling noodzakelijk is, afhankelijk van de gebruiksaanwijzing van de wasmachine maar voor de helft worden beladen of laat hij twee keer zoveel water in.

       

Een tobbe met 40 met een onderbroken streep (in plaats van tobbe met 30 gekomen): het artikel mag in de wasmachine op het wolwasprogramma worden gewassen.

Bleken

     

De driehoek geeft aan of het artikel behandeld mag worden met in koud water opgelost chloorhoudend bleekmiddel. Mag dat, dan staan in de driehoek de letters CL.

     

Een driehoek met kruis betekent dat bleken met chloorhoudend bleekmiddel niet mag. Ook het gebruik van ontvlekkingsmiddelen met chloor is niet toegestaan.

Strijken

 

Het aantal stippen geeft de temperatuur van het strijkijzer aan (1 stip: warm, 110°C; 2 stippen: matig heet, 150°C; 3 stippen: heet, 200°C). Deze stipaanduiding staat ook vaak op het strijkijzer.

     

Een kruis door het strijkijzer betekent niet strijken.

Chemischreinigen

 

De letter in de cirkel geeft het reinigingsmiddel aan en is voor de chemisch reiniger bestemd.

     
       

Tromeldrogen

     

De stippen in het symbool staan voor hittegevoelig textiel (1 stip) en alle andere textiel (2 stippen).

       

Een kruis door het symbool betekent: niet drogen in de droogtrommel.

           

Een voorbeeld:
Op het etiket in een groene katoenen blouse staat het volgende: een tobbe met 40, een driehoek met kruis, een strijkijzer met 2 stippen, een circel met een P.

De grondstof katoen kan prima tegen heet wassen en heet strijken maar misschien kunnen de groene kleurstof of de knopen niet tegen die temperatuur.

Of het kan zijn dat de bloes gestikt is met synthetisch garen, of mag de versteviging in de kraag niet warmer dan met 40 graden worden gewassen.